Сторінки

пʼятниця, 24 жовтня 2025 р.

Тиждень української кухні у «Барвінку»: смачно, пізнавально, натхненно! #Тиждень_української_кухні


   З 20 по 24 жовтня 2025 року у Хмельницькому закладі дошкільної освіти №24 «Барвінок» відбувся Тиждень української кухні, що об’єднав дітей, педагогів, батьків і навіть цілі родини навколо любові до рідної культури, традицій та неповторних українських смаків.
  Відкриття тижня розпочалося фотовиставкою «Фестиваль українських страв». Учасники освітнього процесу — батьки, вихователі, працівники закладу — представили свої улюблені кулінарні шедеври, а під час вікторини-голосування «Яка страва найкраща?» обирали найсмачнішу. Перемогу здобули улюбленці всіх поколінь — вареники, справжній символ української гостинності та родинного тепла.
    День перший – «Смаки з бабусиної печі» переніс малят у минуле: вони дізнавалися, які страви готували у печі наші прабабусі, розглядали фото давніх світлиць, відвідали нашу фотозону із муляжем печі, і навіть, спробували себе у ролі пекарів.
    День другий – «Червоного борщу» став святом червоного кольору та запашного аромату. Діти знайомилися зі складниками борщу, читали віршики про овочі, грали у дидактичні ігри та смакували справжній борщ зі сметаною, приготований кухарем закладу.
    День третій – «Вареників» приніс безліч веселощів і творчості. Малята брали участь у майстер-класах, ліпили варенички з тіста, співали пісень і відгадували загадки.
    День четвертий – «Кухня заходу України» познайомив дітей із стравами Карпатського регіону — баношем, дерунами, голубцями. В цей день усі й посмакували голубцями.
   День п’ятий – «Кухня сходу України» відкрив кулінарні особливості східних областей — юшку, галушки, пироги, вареники з різними начинками.
    
    Особливого затишку тижню надала фотозона «Українська світлиця», де діти, педагоги та батьки робили яскраві тематичні світлини.
   До проведення тижня активно долучилися бабусі, мами й татусі вихованців. Вони разом із дітьми готували національні страви, навчали малечу кулінарній магії, знімали спільні відео або робили фотозвіти, а дехто навіть завітав до дитячого садка, щоб пригостити вихованців власноруч приготованими смаколиками чи провести майстер-клас із приготування страви.
    Кульмінацією став яскравий фінал — інтерактивне дійство «Українські вечорниці», під час якого лунали народні пісні, відбувалися ігри, танці та смачні частування.

    Тиждень української кухні у «Барвінку» ще раз підтвердив: українська кухня — це не лише про смаки, а й про сімейне тепло, традиції, єднання поколінь і щиру любов до рідного краю.